To już nie cukiernie wiodą prym w produkcji tortów, a maleńkie pracownie rzemieślnicze, które tworzą prawdziwe dzieła sztuki, cieszące zarówno oczy, jak i podniebienia swoim smakiem. Jak wybrać tort na wesele? Co to znaczy spersonalizować tort okolicznościowy? Jakie trendy obecnie są na topie?
Personalizacja
To nic innego, jak dodanie wyjątkowego akcentu do Waszego tortu. Najczęściej takim elementem jest topper, czyli napis, figurka, karykatura, postać… cokolwiek sobie zamarzycie! Zwykle wykonane są z drewna lub pleksi- drewniane toppery są traktowane jako jednorazowe, natomiast te wykonane z pleksi, mogą stanowić wyjątkową pamiątkę po Waszym Wielkim Dniu!
Dobór kwiatów do tortu
Tort nie jest już odrębnym elementem wesela. Coraz częściej pracownie cukiernicze, takie jak Porzeczkowe Przetwory, starają się dobrać kolorystykę, dekoracje, w tym kwiaty, do stylistyki i motywu głównego wesela. Dzięki temu tort prezentuje się jeszcze piękniej tworząc jedną, spójną całość wraz z wystrojem i upodobaniami Państwa Młodych.
Bento Cake- co to takiego?
Bento Cake to nic innego jak mini tort przeznaczony dla 1-2 osób. Pełnoprawny tort zaklęty w ciastku, które ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Jak można wykorzystać bento cake przy organizacji wesela? Można dzięki niemu poprosić o świadkowanie, a prośba ta będzie wypisana na górze uroczego torciku! Myślicie, że ktoś odmówi?
Idealny moment na podanie tortu weselnego
Przez wiele lat były to późne godziny nocne, aby podkreślić wyjątkowość atrakcji jaką jest tort weselny. Od pewnego czasu widać silny trend podawania tortu weselnego niedługo po obiedzie, wraz z kawą, jako deser. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie, gdyż wtedy goście zwykle mają chęć na tort i są w stanie docenić zarówno jego okazałość, poziom artystyczny, jak i smak, co nie zawsze jest możliwe w późniejszych godzinach 🙂
Drip cake nadal w modzie! O co chodzi?
Drip cake to technika dekoracji ciast, która daje wrażenie spływających kropli polewy po bokach tortu weselnego. Swoją popularność zawdzięcza delikatności i elegancji, którą ta technika nadaje wypiekom. Trend obecny jest od kilku sezonów, wciąż cieszy się ogromnym zainteresowaniem i jest to jedna z ulubionych technik dekoracyjnych Porzeczkowych Przetworów.
Jak wybrać tort weselny?
Tort weselny to zwykle tort piętrowy, który daje możliwość wyboru kilku smaków. To świetne rozwiązanie, gdy trudno zdecydować się na jeden rodzaj! Pracownie rzemieślnicze, takie jak Porzeczkowe Przetwory oferują boxy degustacyjne, dzięki którym możecie skosztować kilku rodzajów tortu przed weselem! Box degustacyjny zwykle składa się z czterech smaków, a każdy opisany jest w załączonej notce. Koszt jednego boxu- około 50 zł.
Słodki stół – idzie w parze w tortem!
Prawdziwa pracownia cukiernicza nie ogranicza się wyłącznie do wypieku tortów weselnych. Porzeczkowe Przetwory oferują także wspaniałości na słodki stół, a wśród nich bezy, kremy, tartaletki, babeczki, puddingi, makaroniki i wiele innych…
Zajrzyjcie do dziewczyn, zwłaszcza, że wyśmienity smak ich (prze)tworów nie jest przypadkowy. Po składniki do swoich słodkości jeżdżą aż do innego województwa!